Comparatif compte bancaire.be

Weldra ook in België onmiddellijke overschrijvingen!

 Posted on Jan 23, 2019 at 16:35 PM

Als u nu een overschrijving uitvoert, neemt het ongeveer twee dagen in beslag vooraleer het gedebiteerde geld op de rekening van de crediteur verschijnt. Dat is mogelijk een lastige situatie voor iemand die dat geld bijvoorbeeld dringend nodig heeft. Daarom besloten de Belgische banken het voorbeeld te volgen van enkele andere Europese landen door de onmiddellijke overschrijvingen in te voeren.

Momenteel gebruiken nog enkel Zweden, Zwitserland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken dit nieuw type van overschrijving. Frankrijk en Nederland werken eveneens aan de invoering ervan. In België werken 16 banken mee aan de invoering van de onmiddellijke overschrijving: Argenta, Bank de Kremer, Bank J, Van Breda & C, Nagelmackers, Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC, CPH, Crelan, Europabank, Fintro, Hello bank, ING, KBC, KBC Brussels en VDK Bank.

Is een onmiddellijke overschrijving echt onmiddellijk?

Als we Fedelfin, de Belgische federatie die meer dan 235 financiële instellingen vertegenwoordigt, mogen geloven, zal de overschrijving inderdaad echt onmiddellijk worden, 24/7, weekends en feestdagen inbegrepen. Dit is zeker een troef nu applicaties als Payconic of Pengo in volle ontwikkeling zijn en steeds meer gebruikt worden voor betalingen.

Is het einde van de klassieke overschrijving in zicht?

De klassieke overschrijving zal nooit helemaal verdwijnen en blijft een eenvoudige en gratis optie voor niet-dringende overschrijvingen. De banken beslissen namelijk zelf hoe de onmiddellijke overschrijvingen beschikbaar zullen zijn: in een pack, gratis voor een beperkt aantal of helemaal betalend. Elke bank kan zijn aanbod zelf bepalen. ING is bijvoorbeeld de eerste Belgische bank die zijn tarieven aankondigt: de onmiddellijke overschrijving zal gratis zijn particulieren, terwijl voor de bedrijven 5€ + BTW (6,05€) gevraagd zal worden.

Deze toepassing was eerst voorzien voor november 2018, maar de lancering werd naar begin 2019 verschoven om eerst een testfase te doorlopen. Volgens de recentste berichten, zal de introductie in het voorjaar gebeuren, maar werd er nog geen precieze datum op gekleefd.



De invoering heeft niet alleen een impact op de privébetaler, maar ook op de bedrijven aangezien ze daarmee onmiddellijk over de som kunnen beschikken en zo hun cashflow kunnen optimaliseren.